Program för tema kroppen på café den 10 november.

Mattedans; Kirsti Feldtman bjuder upp till mattedans. Trolla in mattekunskaper och förbättra dina kommunikativa skillz. Dessutom har du roligt samtidigt!
Kroppen som lärstil; många elever lär sig bäst via kroppen, händerna och den egna upplevelsen. Vad innebär det? Och vad kan skolan tänka på? Vilka andra fysiska faktorer påverkar lärandet? Finns det några genusskillnader?
Annika Lagerkvist berättar och visar!
Kognitiva lärprocesser; Vad har kognitiva lärprocesser med kroppen att göra? Vår huspsykolog Cecilia Bringhammar rätar ut frågetecknen!
Sittandets ädla konst; Sätt dig ned och luta dig bekvämt tillbaka. Arbetsterapeuterna tar dig med på en exposé över sittandes ädla konst!
Lego kroppen och en mångkulturell klass; Björn Kindenberg och hans klass ger sig ut på en pedagogisk resa. Tillsammans bygger de en Lego-robot som plockar upp kroppsorgan. Många av eleverna har svenska som andraspråk. Kommer de att nå sin hamn? Vad blir i så fall vinsterna? Kapten Björn tar oss med på en seglats utan bestämt slutmål!
I pausen, Ta en uppfriskade virtuell boxningsmatch med vår Wii-konsol! Plus mat och dryck förstås! I kväll serveras, hallon- och blåbärssmoothie, smörgås på grovt bröd, frukt, grönsaksdipp och nötter, vi vill anknyta på kvällens tema med mat som är bra för hjärna och kropp.

mattedans.jpg


Tips på program som går att låna från AV media/ Medioteket


För alla skolor med av-mediaavtal, läs mer.

Tips på böcker att låna i gruppuppsättning från Cirkulationsbiblioteket /Medioteket.

Cirkulationsbiblioteks blogg har en sammanställning av de böcker du kan låna på tema identitet och sexualitet
Kostnadsfritt för alla kommunala skolor i Stockholms kommun, övriga skolor kan lösa avtal. Läs mer

Kurser och stöd på temat från Uppdragsavdelningen

Blev du sugen på att testa din arbetsplats efter vår arbetsterapeuts presentation? Pröva här
Här finns Stockholms skoldatatekets broschyr med information om visningar av
alternativa verktyg, utbildningar, utlåningsverksamhet och utbildningar i kompensatoriska datarprogram.

Filen Rektorer ger exempel på stöd och resurser som Uppdragsavdelningen kan bistå med
för att du skall kunna tillgodose olika lärstilar.

Medverkande i Pedagogiskt cafe, kontaktuppgifter

Björn Kindenberg, lärare på Hässelbygårdsskolan, bjorn.kindenberg@stockholm.se
Björns presentation om att arbeta med kroppen som tema i ett genrepedagogiskt perspektiv hittar du här ,
kirsti.feldtman@stockholm.se specialpedagog på Skolstöd
Annika Lagerkvist, specialpedagog på Skolstöd, annika.lagerkvist@stockholm.se
Cecilia Bringhammar, psykolog och projektledare för dyslexiprojekt, cecilia.bringhammar@stockholm.seÄnnu mer tips


Glöm inte bort NE? Alla som arbetar i Stockholms kommunala skolor har tillgång till NE i skolan. Hemifrån kan du logga in via Stockholms skolwebb eller Fronter så kommer du åt uppslagsverket utan att behöva uppge lösenord.Klicka på NE skola så kommer du åt deras Temapaket; just nu finns det innehållsrika paket på kvällens tema i följande ämnen; Sinnena, Muskler och skelett, Hjärta och hjärna och celler celler. Alla paket innehåller fakta, reportage, övningar, bilder, animinationer, filmer, uppgifter och övningar. Läs mer på NE
Välkommen till årets uppdrag i First Lego League som har kroppen som tema. Forskning och ny teknik ger oss nya möjligheter att reparera skador eller på andra sätt hjälpa våra kroppar. I år ska FLL-lagen lösa robotuppdrag, forska och komma med nya idéer som kan hjälpa människor till ett bättre och friskare liv.”Utforska hur biomedicin kan hjälpa oss att reparera skador eller förbättra våra kroppar så att vi får ett bättre och sundare liv.”
Läs mer 03_lego_art.jpg
Ett relativt nytt tillskott på Google är tjänsten body, sök på ”Google Body” Där får man ta del av en detaljerad tredimensionell modell av kroppen, du ställer själv in förstoring och vad du är ute efter; ett speciellt lagar, skelett, blodomlopp, muskler eller organ. Det går också bra att spara en URL av den exakta bild du valt.
Vårdguiden är också omistligt i sammanhanget, där finns förutom fakta också filmer, olika former av test, exempelvis stresstest,
Här kan du testa din livsstil;

Bra länkar

Bra sammanhållen resurs finns på Nationellt centrum för flexibelt lärande, där finns det teoribakgrund, praktiska tips, olika metoder, bra litteratur och länkar och möjlighet att testa din egen lärstil.
First Lego League
Robotdoktorn
GenrepedagogikFler foton på Facebook >>