Program för den 12/10

Katarina Lycken från Östra Reals gymnasium som tycker att sociala media är en GULDGRUVA för skriv -och reflektionsutveckling.
Beate Grimsrud, författare som för romanen En dåre fri nominerades av två länder till Nordiska rådets litteratur pris och som nu i höst med novellen Matilda vann Sveriges Radios novellpris 20011. Missa inte heller Beates Sommarprogram från 2011. Ett urval av Beates filmer, pjäser och böcker presenteras längst ned på denna sida.
Carola Rehn Lindberg från Medioteket berättar om Skriva sig till läsning. Här kan du se en film där Snösätraskolan visar hur de arbetar med Skriva sig till läsning med iPads.
Eva Samuelsson-Angawa från Skolstöd demonstrerar hjälpmedel för att komma igång och få flyt i skrivandet.

.
dramaturgi_och_berättande_GrönteIMG_0284.jpeg

Kurser och seminarier på temat från Uppdragsavdelningen

Vi erbjuder många kurser så detta är ett axplock:
 • Interaktiva skrivtavlor maximerar lärandet, vi demonstrerar ActivBoard och Smartboard på Medioteket, vi kan också anordna kurs på din skola.
 • Små poeter - Stort språk, 25/10 och 22/11
 • Skrivarworkshop med författaren Martin Widmark, 29/9
 • Att skriva sig till läsning, 22/9 och 9/11
 • Inte utan min dator, 6/2 2012. Fokus på hur populärkultur och facksajter kan vara en daglig resurs i svenska och religion . Katarina Lycken Rüter visar inspirerande nätplatser som kan användas direkt i klassrummet och ger exempel på konkreta lektionsupplägg kring källor och källkritik. ”Lektionslåten”, enminutsboken, virtuella studiebesök, inspirerande bloggar och källkritiska utmaningar för elever utlovas!

Fullständig information finns på www.stockholm.se/medioteket , sök under fortbildning. Uppdragsavdelningens katalog finns att ladda ned som PDF

Tips på länkar med skrivtips

 • Veronika Grönte lärare och litteraturpedagog delar frikostigt med sig av konkreta uppgifter för små och stora skrivuppgifter på MaketesidanVeronica Grönte på har också en sida där hon berättar om ett klassiskt dramaturgiskt upplägg, ta del av en föreläsning om dramaturgi på Multimediabyrån och underbart roliga filmer på You Tube som alla följer det klassiska upplägget, se ec. LottoÅke ( reklamfilm av Troell)eller en skräckfilm på några minuter; The black hole Tydligt uppbyggd efter dramaturgin.Denna film är en tragedi.Mittpunkten - HK är lyckligt ovetande om det tragiska slutet. Lifted Pixar Om en liten grön varelse som håller på att köra upp. Ska ta körkort på rymdskepp Jättefin. Här kan också vändpunkterna tydligt ses
 • Pluggad, mötesplats för Västsvenska skolor, Mediecenter i samarbete med Tidningen i skolan. Tips på hur man skriver en deckare och många andra tips för att komma igång med att skriva böcker, artiklar.
 • Christian Wåhlander delar frikostigt med sig av konkreta tips i Författarskolan för dig som vill komma igång med att skriva,tips som för handlingen framåt, hjälper til med miljö och person beskrivningar. Här är Christins blogg med ovärdeliga praktiska tips.
 • NaNoWriMo, locka fram författaren i dina elever ! Skriv romaner i november. En interaktiv webbplats för att uppmuntra och stimulera ungdomar att skriva. Mycket av guldkornen som finns på webbplatsen kommer du inte åt förrän du registrerat dig. Här är sidan för unga skrivare. I Lära, nummer 4 (2011) finns en artikel om NaNoWriMo och vad vi gör i Stockholm. På Mediotekets Tub finns filmer där elever och lärare som deltagit NaNoWriMo berättar om hur de arbetat och vad det haft för betydelse för skrivlusten.
 • Författaren Junot Diaz delar med sig av sina bästa tips på hur romankaraktärena blir mer levande

Tips på att skriva serier, teater och film

 • En wikisida med förslag på hur vi kan arbeta med serier i skolan.
 • Om vi tänker individuella lärstilar så passar det vissa elever att första börja med dans, musik, drama för att sedan sätta ord på det de illustrerat. En mycket bra webbplats med mängder av förslag på övningar : Lära känna övningar, tryggghetsövningar, inprovisera övningar , dramatiska uppläggförslag etc hittar ni på teater Abellis webbplats

Författarskolor

Författaren Johanna Thydell har lagt upp en kurs i att bli författare på You tube
Franks författarskola a i P:3. Varje vecka en ny författare som delar med sig av tips, du kan lära dig av John Ajvide Lindqvist, Gustav Fridololin och Daniel Boyaciouglu bland andra.
Carolina Gynning delar med sig av hur hon tänker för att skriva intessanta bloggar på You Tube.
Författarcentrum har en webbplats med tips för blivande författare och fallgropar som man skall undvika innan man skickar in manus .

Tips på filmer och program som finns att låna från Medioteket


Forum på nätet för elever som vill publicera

Sockerdricka , ett litterärt forum och community - publicera dina dikter, noveller, artiklar, dagbok, e-zine och foton! Träffa andra som
skriver, få respons på dina texter och utbyt tankar.
Ponton, en tidskrift av och för unga

Böcker som inspirerar till att skriva

Finns många men en av de senaste som kommit ut är Katarina Kuick och Ylva Karlsson som vann August priset för boken
Skriv om och om igen. Boken är späckad med konkreta skrivtips som passar alla åldrar.

Forskningsrapporter om skrivande

Texter, språk och skrivande med utgångspunkt i de nya kurs- och ämnesplanerna i svenska. Det övergripande syftet med Annbritt Palos och Lena Manderstedts artikel är att belysa den dominerande språksynen och den pedagogiska ambitionen i de nya kurs- och ämnesplanerna i svenska.

Kontaktuppgifter till våra föredragshållare

Beate Grimsrud nås via annelie.eldh@bonnierforlagen.se 08 696 84 51 eller 070 215 42 76.
Katarina Lycken arbetar på Östra reals gymnasium i svenska, religion och filmkunskap,
tel 08-528 01 431 katarina.lycken@stockholm.se
NaNoWriMo, Charlotte Hanseén som tyvärr inte medverkar under kvällen men som är den som introducerat NaNiWrimo i Sverige arbetar på Medioteket och nås på 08 508 33 765

Ett urval av vår föreläsare, Beate Grimsruds, filmer, böcker och pjäser:
Böcker Albert Bonniers förlag
Jag smyger förbi en yxa (Nominerad till nordiska rådets litteraturpris. Sveriges radios romanpris) 1999
Har någon sett mig någon annanstans? 2007 (Augustprisnominerad, Bragepris nominerad. Norges radios romanpris)
En dåre fri 2010 (Nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris både från Norge och Sverige. Sveriges radios romanpris. Doblaugpriset och norska kritikerpriset.)
Radiopjäser
Dörrarna stängs Sveriges radio 2006
Sankte Per och Själen Sveriges radio 2001

Filmanus och dokumentärfilmer
Det brukar gå bra 2010
Alba och Adam 3 tjugominuters avsnitt för Svensk television Barnkanalen (tillsammans med Inger Alfvén) Svt 9009
Spelfilmsmanuset Bollen i ögat Norsk film 2000
Några frågor om boxning 2000 (Norsk gullbagge)

Teaterföreställningar
Tvilling för Riksteatret 1996
Tjugetusen plus Riksteatret 1995